Στα γυμναστήρια δίνονται συνήθως πολλές συμβουλές, κυρίως από άτομα που πιθανόν δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάνε. Σήμερα θα δούμε ποιες είναι αυτές που μπορεί να σας βλάψουν άμεσα, ή σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με το huffingtonpost.gr λοιπόν, υπάρχουν πέντε βασικοί μύθοι, οι οποίοι χρειάζονται άμεσα διευκρίνιση, τουλάχιστον αν ξεκινάτε τώρα να γυμνάζεστε με βάρη.
Κάνοντας βάρη είναι σίγουρο ότι θα “φουσκώσω”.
Με μία υπομέγιστη επιβάρυνση, δηλαδή το 60% της κάθε επιβάρυνσης που σου επιτρέπει πολλές επαναλήψεις, θα πετύχεις έναν μυικό τόνο αλλά όχι φούσκωμα.
Η αερόβια άσκηση είναι μονόδρομος αν θέλεις να χάσεις βάρος.
Για να χάσουμε κιλά, δηλαδή για να γίνει καύση λίπους και όχι μυϊκής μάζας πρέπει να βρισκόμαστε στην κατάλληλη προπονητική ζώνη καρδιακών παλμών, ανεξαρτήτως το άθλημα.
Για τον κάθε άνθρωπο υπάρχει μία διαφορετική προπονητική ζώνη στην οποία καίει λίπος.
Αν δεν πονάς, τότε σίγουρα δεν γυμνάζεσαι.
Αν κάποιος γυμνάζεται τακτικά θα νιώσει τον πόνο του πιασίματος μόνο αν προσπαθήσει παραπάνω ή αποχή.
Από εκεί και πέρα, πόνος από πόνο διαφέρει και είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τον γυμναστή αν νιώσουμε οποιαδήποτε ενόχληση, γιατί μπορεί να μην είναι μυϊκό, αλλά να υπάρχει οίδημα, θλάση ή τραυματισμός.
Πάντα “πιάνονται” μόνο όσοι δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση.
Η αποχή σίγουρα θα φέρει πιάσιμο, ειδικά αν κάποιος κάνει απότομη μετάβαση. Σε άλλες περιπτώσεις ακόμα και η αλλαγή προπόνησης, αθλήματος ή αλλαγή στη μυϊκή ομάδα που γυμνάζει κανείς, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πιάσιμο.
Απαγορεύεται να πίνουμε νερό όση ώρα γυμναζόμαστε.
Πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υγρά σε μικρές ποσότητες, ώστε να «γεμίσουμε» τις αποθήκες.
Σε υψηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητοι οι ηλεκτρολύτες ή αν το άθλημα που κάνουμε έχει μεγάλη ένταση και διάρκεια.
Θέλετε μια συμβουλή; Μην δίνετε σημασία στους επίδοξους personal trainers που υπάρχουν σε όλα τα γυμναστήρια. Μελετήστε, ενημερωθείτε και κάντε αυτό που είναι καλύτερο για το σώμα σας!